De APK Keurmeester

De APK keuring wordt altijd uitgevoerd door een erkende keuringsmeester. Deze keuringsmeester is in dienst van een garage die een APK erkenning heeft. In Nederland kan niet iedere garage een APK-keuring uitvoeren, let u dus goed op of de garage die u in gedachte heeft wel een APK erkende garage is. Ook kan een APK keuring worden uitgevoerd door een instantie die zelf geen reparatie doet, bijvoorbeeld en keuringsstation van het RDW. Wanneer u geen vertrouwen heeft in uw garage, is het altijd verstandig de keuring uit te laten voeren door zo een keuringsstation, deze zijn namelijk onafhankelijk.

Onafhankelijk?

Het nadeel van garages is dat de keuringsmeesters vaak niet onafhankelijk zijn, deze keuren bewust bepaalde punten aan de auto af om zo extra inkomsten te genereren. Zorgt u er in ieder geval voor dat u eerst het keuringsrapport krijgt, en u zich niet eerst laat vertellen welke reparaties uitgevoerd gaan worden. Het kan namelijk voorkomen dat de garage een bepaalde reparatie onnodig uitvoert, zonder dit op het keuringsrapport te melden, op deze manier is de garage immers niet illegaal bezig!

Onterechte afkeuringen

Het RDW neemt veel maatregelen om garages die onterechte afkeuringen afgeven te beboeten. Zo voert het RDW anonieme onderzoeken uit. Dit betekent dat iemand van het RDW een willekeurige auto laat keuren bij een garage. Wanneer blijkt dat de garage onterecht bepaalde onderdelen van de auto heeft afgekeurd, zal het RDW actie ondernemen en bijvoorbeeld een boete opleggen aan de garage, of zelfs de APK erkenning intrekken. Dit alles betekent nog niet dat het nooit voorkomt dat u voor onterechte kosten komt te staan, let dus goed op bij welke garage u uw auto laat keuren.